Facebook’ta Takip Eden Kişiler Nasıl Görüntülenir?

Dünya üzerinde en çok kullanılan ve milyonlarca kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformu Facebook, özellikleri arasına bir yenisini daha dahil ederek kullanıcıların birbirini takip etmelerine olanak vermektedir. Facebook’ta takipçileri görme işlemi, kullanıcıların, diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi, kendi hesaplarını beğenen ve takip etmek isteyen kişilerin kim olduğunu da anlamalarına yol açmaktadır. Bu fonksiyon, özellikle profesyonel amaçlarla açılmış olan hesaplar için avantajlı olmaktadır. İşletme ve tanınmış kişi hesapları, sosyal medya üzerinden sahip oldukları takipçi sayısı ile PR yapabilmekte ve daha fazla kullanıcıya erişebilmektedirler.

Facebook Takip Etme Özelliği Nedir?

Facebook takip etme özelliği, kullanıcıların bir başka kullanıcıyı arkadaş olmadan da takip edebilmelerine olanak vermektedir. Bu işlemin yapılması için, takip edilmek istenen kişiye arkadaşlık isteği gönderilmesine gerek yoktur. Bu özellik, bütün sosyal medya kullanıcılarına açık bir özelliktir. Özellik daha çok, tanınmış ünlü kişiler ve işletmeler tarafından kullanılmaktadır.

Facebook’un sunmuş olduğu özelliğin içeriğine göre, bir kullanıcıya gönderilen istek reddedilse bile, o kullanıcı takip özelliği kullanılarak takip edilebilmektedir. Ancak kullanıcılar takip özelliklerini kapatarak ya da kendilerini takip edenler arasından istedikleri kullanıcıyı engelleyerek özelliğin bu fonksiyonuna karşı güvenli kullanım çözümleri üretebilmektedirler.

Facebook Üzerinden Takip Eden Kullanıcılar Nasıl Görülür?

Facebook’ta takipçileri görme işlemi, bütün kullanıcıların yapabilecekleri kadar basit bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kullanıcıların bu işlemi gerçekleştirebilmeleri için, öncelikle Facebook hesaplarına girmeleri gerekmektedir. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için şu adımların takip edilmesi gerekir.

  • Facebook hesabının açılmasının ardından, “Profilim” kısmına tıklayan kullanıcıların kendi profil sayfalarını açmaları gerekir.
  • Profil kısmında takipçi sayısı bulunmaktadır. Takipçilerin görüntülenebilmesi için öncelikle “Arkadaşlar” yazan kısma tıklanarak daha fazla seçeneği seçilmeli ve “Takipçiler” kısmına tıklanmalıdır. Kullanıcılar, buradan kendilerini takip eden kişileri görüntüleyebilmektedirler.
  • Takipçilerin görüntülenmesi işlemi için, kullanıcılara herhangi bir kota uygulanmamaktadır. Her kullanıcı, istediği her zaman bu kısma gelerek takipçilerini görebilmektedirler.

Facebook Takip Ayarlama Özelliği Nedir?

Facebook sosyal platformu, kullanıcıların kendi takip işlemleri üzerinde ayarlama yapmasına olanak tanımaktadır. Kullanıcılar, kendilerini takip eden profilleri seçebildikleri gibi, istedikleri zaman takip özelliği üzerinde açma ve kapatma işlemi de yapabilmektedirler. Kullanıcılar, takip özelliğini herkese açık hale getirmek isterlerse, şu adımları uygulayabilirler:

  • Öncelikle, kullanıcıların Facebook hesabını açması gerekmektedir.
  • Ardından, “Ayarlar” kısmına gelen kullanıcıların, “Herkese açık gönderiler” kısmına tıklaması gerekir.
  • Yeni açılan sayfa üzerinde yer alan “Beni kimler takip edebilir?” kısmı, kullanıcıların Facebook takipçileri üzerinde ayarlama yapabilmelerine olanak vermektedir.
  • Bu kısımda kullanıcıların “Herkese açık” seçeneğini seçmeleri, kendi hesaplarını bütün Facebook kullanıcılarının takip edebileceği anlamına gelmektedir.
  • Bu işlem yapılarak, takip etme ayarları kullanıcı tarafından istenilen zamanda değiştirilebilmektedir.
  • Kendisini sadece ekli arkadaşlarının takip etmesini isteyen kullanıcılar, aynı işlemleri yaparak “Herkese açık” seçeneği yerine “Sadece arkadaşlar” seçeneği seçmeli ve işlemi onaylamalıdırlar.

Facebook Kullanıcıları Takipten Çıkarılırsa Ne Olur?

Facebook’ta takip işlemi, tamamen kullanıcıların inisiyatifine bırakılmış işlemlerden biridir. Kullanıcılar, istedikleri hesapları istedikleri zaman takip edebilmekte ya da takibi bırakabilmektedirler. Facebook’ta takibi bırakma işleminin yapılmasının ardından, daha önce takip edilen kişinin paylaşımları artık kullanıcının zaman tüneli üzerinde gösterilmemektedir. Ancak, hesabı artık takip edilmeyen kullanıcı, bu işlemi kolay bir şekilde öğrenememektedir. Facebook, artık takip edilmeyen kullanıcılara herhangi bir bildirim sistemi üzerinden haber vermemektedir. Bu nedenle, artık takip edilmeyen kişilerin bu durumdan haberdar olmaları için, kendisini takip eden kişilerin olduğu listeyi tek tek incelemesi gerekmektedir.

Facebook üzerinden kişilerle hem arkadaş hem de takip ilişkisi kurulmuş ise, takip ilişkisi kesildiğin de arkadaşlık ilişkisi de kesilmez. Yani, artık takip edilmeyen kişilerle arkadaş olmaya devam edilir. Bu nedenle, artık takip edilmeyen kişilerin bu durumu anlamaları daha da zor olmaktadır.

Facebook Üzerinden Engelleme Nasıl Yapılır?

Facebook’ta engelleme, kişilerin kendi profillerine erişimi olmasını istemedikleri kullanıcıları devre dışı bırakması işlemidir. Facebook üzerinden engellenen kullanıcılar, engelleye kişinin zaman tüneli paylaşımlarını göremezler ve o kişileri bir gönderi üzerinde etiketleyemezler. Facebook’ta engelleme işlemi, iki kişinin birbirine Facebook üzerinden ulaşmasını imkânsız hale getirmektedir. Facebook’ta bir kullanıcının engellenmesi için şu adımların yerine getirilmesi gerekmektedir:

  • Öncelikle, kullanıcılar kendi hesaplarını açarlar.
  • Hesabın açılmasının ardından, Facebook’un sağ üst köşesinde bulunan minik ok sembolüne tıklanır.
  • Açılan sekme üzerinden “Ayarlar ve gizlilik” seçeneği seçilerek ardında da “Ayarlar” seçeneğine tıklanır.
  • Sol tarafta açılan menü üzerinden “Engelle” seçeneği seçilir.
  • Kullanıcıları engelleme kısmı üzerinden, engellenmek istenen kişinin adı girilmelidir. Kişinin adının girilmesiyle profili görünür olur ve engellenmek istenen kullanıcının o kişi olduğundan emin olunduğunda “Engelle” butonuna tıklanır.
  • Eğer, engellenmek istenen kullanıcı bu yöntem kullanılarak bulunamıyorsa ya da bu yöntemin uygulanması uzun geliyorsa, o zaman engellenmek istenen kişinin profiline gidilir ve kişinin kapak fotoğrafının sağ alt kısmında yer alan 3 nokta sembolüne tıklanır.
  • Bu sembolün altında açılan seçeneklerin arasından “Engelle” seçeneği seçilerek kişi engellenir.

Facebook’ta Kullanıcılar Engellenirse Ne Olur?

Facebook’ta bir kullanıcının engellenmesi durumunda, engellenen kullanıcıya bu işlemle ilgili herhangi bir bildirim gönderilmemektedir. Bu nedenle, eğer iki kullanıcı arasında Facebook üzerinden gerçekleştirilen akıcı bir iletişim yoksa, engellenen kişinin bu işlemi anlaması uzun sürebilmektedir. Engelleyen kişilerin, Facebook’ta takipçi görme işleminde olduğu gibi bir listesi tutulmadığı için, engellenen kişilerin engellendiklerini anlamaları için tek tek arkadaşlarını kontrol etmesi gerekmektedir. Facebook üzerinden engellenen kullanıcılar, şu işlemleri yapma hakkından mahrum bırakılmaktadır:

  • Engelleyen kişilerin profillerinde paylaştıkları herhangi bir paylaşımı görmek,
  • Engelleyen kişileri fotoğraf, gönderi ya da yorum gibi alanlarda etiketlemek ve bu kişilerden isimleriyle bahsetmek,
  • Engelleyen kişileri gruplara ya da etkinliklere davet etmek,
  • Engelleyen kullanıcılarla herhangi bir konuşma başlatmak,
  • Engelleyen kişinin profilini görmek ya da o kişiyi arkadaş olarak eklemek.

Engellenen kullanıcı, engelleyen kullanıcının arkadaşlar listesinde yer alıyorsa, Facebook’tan engelleme işlemi sonrasında, iki kişinin arkadaşlık ilişkileri sonlandırılmaktadır. Kullanıcılar, başka bir kullanıcıyı engellemek istemiyor ancak paylaşımları bu kişiler tarafından görüntülensin de istemiyorlarsa, “Kısıtlama” seçeneğinden yararlanarak bu kişileri kısıtlayabilmektedirler. Kullanıcıların kısıtlanması için şu adımlar takip edilir:

  • Kısıtlanmak istenen kişinin profili açılır.
  • Profilin üst tarafında yer alan kişi simgesine tıklanır.
  • Açılan seçeneklerin arasından “Arkadaş listesini düzenle” seçeneği seçilir.
  • “Kısıtlılar” seçeneği seçilerek işlem tamamlanır.

Kullanıcıların kısıtlılar listesini görmesi ve bu listeyi düzenlemesi için şu işlemleri gerçekleştirmesi gerekmektedir:

  • Kullanıcılar haber kaynağında yer alan sol taraftaki menüden “Arkadaş listesi” seçeneğine tıklar.
  • Eğer bu seçenek görülmüyorsa, kullanıcılar “Diğer seçenekleri gör” seçeneğini seçer.
  • Açılan yeni seçeneklerden “Kısıtlılar” yazısının üzerine tıklanır.
  • Sağ üst kısımda yer alan “Listeyi yönet” seçeneği seçilir.
  • Yapılan işlemlerin ardından açılan yeni seçeneklerin arasından “Listeyi düzenle” seçeneği seçilir.
  • Bir kullanıcıyı kısıtlanan kişiler arasından kaldırmak için, kısıtlanan kişinin profil resminin üst kısmında yer alan X simgesine tıklanır ve “Bitir” seçeneği seçilerek işlem tamamlanır.

Kısıtlanan kişiler için herhangi bir sayı sınırlandırılması bulunmamaktadır. Kullanıcılar, istedikleri kadar kişiyi kısıtlananlar listesine taşıyabilir ve daha sonra bu listenin içinden çıkarılabilir.