0
Yunus
Editör
28 Mart 2022 988

Facebook'ta Silinen Mesajları Geri Getirme

Facebook'ta Silinen Mesajlar Nasıl Geri Getirilir?

Facebook’ta silinen mesajların geri getirilmesi, yapılacak bazı müdahalelerle mümkün hale gelmektedir. İşlemin yapılması için pek çok yöntem bulunurken, internette hiçbir şeyin kaybolmadığı yalnızca bazı yöntemler kullanılarak geri getirilebildiği de bir kere daha kanıtlanmaktadır. Facebook silinen mesajları geri getirme işlemi de yalnızca, geri getirilene kadar muhafaza edilen verilerin yüklenmesi anlamına gelmektedir. İşlemin gerçekleşmesi için şu adımlar uygulanabilmektedir:

Facebook’ta silinen mesajlarını geri getirmek isteyen kullanıcıların, öncelikle kullanıcı adı ve şifresi kullanarak hesaplarına giriş yapması gerekmektedir. 

Giriş yapılmasının ardından, “Ayarlar” sekmesine tıklanır. 

Bu seçimin ardında, kullanıcının karşısına “Genel hesap ayarları” kısmı gelmektedir. 

Kullanıcının başka bir sayfaya geçmeden önce, “Bilgilerini indirmek için Facebook bililerine git” seçeneğini seçmesi gerekmektedir. 

Bu bağlantıya tıklanmasının ardından, kullanıcının indirmek istediği bilgilerin hangisi olduğuna dair bir pencere açılmaktadır. Bu pencerenin içinde, “bilgilerini indir, hareket dökümü, Facebook dışındaki hareketler, bilgilerini yönetme, dondurma ve silme” seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçeneklerin açıklaması ise şöyledir:

Bilgilerini İndir: Bu aşamada, kişisel verilerin ve hesap bilgilerinin bir kopyası saklanmaktadır. Ayrıca, bilgilerin başka bir platforma aktarılması işlemi de bu kısımda yapılabilmektedir. Bilgileri indir seçeneği seçilerek, bu işlem hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 

Hareket Dökümü: Kullanıcılar, hareketler dökümü kısmından bütün bilgilerine ulaşabilir ve bu bilgilerle ilgili hangi işlemlerin yapılabileceklerine karar verebilirler. Bu bölüm, tamamen yönetmekle alakalı kısımdır. 

Bilgilerini Yönetme: Bilgileri yönetme kısmı da yönetim işlemlerinin yapıldığı bölmedir. Facebook silinen mesajları geri getirme bu kısımda yapılan yönetim işlemleriyle gerçekleşmektedir.

Dondurma ve Silme: Kullanıcılar bu sekmede, isterlerse Facebook hesaplarını geri döndürülemez biçimde tüm verilerle ve bilgilerle beraber silebilmektedirler. Bu seçenek seçildiğinde, Facebook tarafından hiçbir veri yedeklemesi ya da muhafaza edilme işlemi yapılmamaktadır. Kullanıcılar, bilgilerini muhafaza etmek isterlerse, hesaplarını silmeden önce hesaplarının içinde yer alan fotoğraf ya da video gibi verilerini depolayabilmektedirler. Hesabın tamamen silinmesi için yapılması gereken işlemler şunlardır:

Facebook hesabının ve verilerinin kalıcı bir şekilde silinmesi için, ilgili işlem butonuna tıklanması gerekmektedir. 

Kullanıcı, bu kısımda hesabında yer alan bilgilerini indirmek isterse, ilgili bağlantı linkine tıklayarak işlem yapabilmektedir. İndirilebilecek verilerin arasında “Gönderiler, mesajlar, fotoğraf ve videolar, yorumlar, beğenmeler ve ifadeler, arkadaşlar, takip edilenler ve takipçiler, gruplar ve etkinlikler” de yer almaktadır. 

Silinmesi istenmeyen verilerin kaydedilmesi için “Dosya oluştur” seçeneği tıklanmalı ve işlem devam ettirilmelidir. 

Dosya oluştur seçeneğinin seçilmesinin ardından, seçilen verilerden oluşturulmuş olan dosya bilgisayara indirilmeye hazır duruma getirilir. Hazırlanan dosya “İndir” butonuna tıklanarak indirilebilmektedir.

İndirilmek istenen veriler, verilerin büyüklüğüne göre, en fazla 24 saat içinde kullanıcının vermiş olduğu mal adresine gönderilmektedir. 

Facebook silinen mesajları geri getirme işleminin gerçekleştirilmesi için, bu konuyla alakalı olarak geliştirilmiş mobil uygulamalar da bulunmaktadır. Ancak bu uygulamaların kullanılması için, kullanıcıların isim ve şifre girerek uygulama üzerinden Facebook hesaplarına giriş yapmaları istenmektedir. Bu işlem, kişilerin hesaplarının ve kişisel bilgilerinin korunmasını engelleyerek güvenlik açıklarının oluşmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle, kullanıcıların bu uygulamalardan yararlanması önerilmemektedir. 

Kişilerin kişisel verilerinin ele geçirilmesi, hesapların çalınmasına da neden olmaktadır. Facebook, pek çok sosyal medya ağı ile birlikte çalıştığı için, diğer hesapların güvenliği de tehlikeli hale gelmektedir. 

Facebook Hesabı Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Facebook’un güvenli olması için, kullanıcıların yapabileceği pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu gelişkin güvenlik önlemlerinin arasında, şifreye sahip olan kişilerin hesaplara girişini engellemeyi sağlayan yöntemler bile bulunmaktadır. Şifreye sahip olan kişilerin hesaba girememesi, Facebook silinen mesajları geri getirme gibi işlemleri yaparak gizlilik ihlali yapamamalarına da olanak vermektedir. Eğer, kullanıcılar hep aynı cihaz üzerinden giriş yapıyorlarsa, cihazlarını Facebook’a tanıtarak bir onay mekanizmasını devreye sokabilmektedirler. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır:

Kullanıcının öncelikle isim ve şifre kullanarak hesabına giriş yapması gerekir.

Hesaba giriş yapılmasının ardından, sağ üst tarafta yer alan “Hesap” menüsü üzerinden “Hesap ayarları” seçilmelidir.

Açılan ayarlar penceresi üzerinden “Düzenle” kısmı seçilmelidir. 

Açılan düzenle penceresi üzerinden “Hesap güvenliği” bağlantısına tıklanmalıdır. 

Bu kısımda “Güvenli gezinmeyi devreye alma” kutucuğu işaretlenir. Bu işlemin yapılması, Facebook üzerinden kullanıcı tarafından yapılan bütün işlemlerin, siber zorbalığa ve saldırılara karşı korunmasına olanak vermektedir. 

“Giriş bildirimlerinin açılması” kutucuğu da işaretlenerek aktif hale getirilmelidir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi de hesaba herhangi bir zamanda herhangi biri tarafından giriş yapıldığında, kullanıcının mail adresine ve hesabı üzerine tanımlı olan telefon numarasına onay bildirimlerinin gönderilmesini sağlamaktadır. 

İşlemin devamında, kullanıcının “Giriş onayı” kutucuğunu da işaretlemeleri gerekmektedir. Bu seçeneğin seçilmesi ise, kullanıcıların hesabına giriş yapıldığında, işleme yalnızca sistem üzerinde kayıtlı olan telefon numarasından onay alınması ile devam edilebilmesine olanak vermektedir. Bu önlem de kişilerin şifrelerinin çalınması ya da şifrelerini bilen yakınları tarafından hesaplarına girilmeye çalışılması durumunda, kullanıcıların bundan haberdar edilmesini ve izinleri olmadan işlem yapılamamasını sağlamaktadır. 

Kullanıcıların Facebook hesaplarını güvenli hale getirebilmeleri için yapılabilecek diğer işlemler şunlardır:

Şifrenin Korunması: Kullanıcıların şifrelerinin tahmin edilmesi kolay olan ögelerden seçilmemesi, şifre güvenliğinin sağlanması için etkili olan yollardan biridir. Kişiler şifre oluştururken, doğum tarihi, eğitim alınan okullar ya da isim gibi bilgilere yer vermemelidir. 

Facebook’tan Çıkış Yapılması: Başka cihazlar üzerinden Facebook’a girilmesi durumunda, uygulama ile yapılmak istenen işlemler sonlandırıldığında, kişilerin hesaplarından çıkış yapmaları güvenli bir seçenektir. Kullanıcılar, çıkış yapmayı unuttuklarında “Uzaktan çıkış yap” seçeneğini kullanarak hesap güvenliklerini koruyabilirler. 

Tanınmayan Kişilerden Gelen İsteklerin Kabul Edilmemesi: Facebook üzerinden siber hırsızlık yapan kişiler, sahte hesap oluşturarak gerçek kullanıcılara istek gönderebilmektedir. Bu kişilerin istekleri kabul edildiğinde, kullanıcıların zaman tünelinizde spam paylaşılmasına, kullanıcıların gönderilerde etiketlenmesine ve kötü niyetli mesajlar gönderilmesine de izin verilmiş olmaktadır. Bu da kullanıcıların hesap güvenliklerini tehlikeye atmaktadır. 

Kötü Amaçlı Yazılımlara Dikkat Edilmesi: Kötü niyetlerle hazırlanan ve siber suçlar için kullanılan yazılımlar, bilgisayarlara, sunuculara veya bilgisayar ağlarına zarar verebilen içeriklere sahiptir. Bu tehlikeye karşı dikkatli olunması için, kullanılan internet tarayıcısının sürekli olarak güncel tutulması ve şüpheli uygulamaların tarayıcı eklentilerinden kaldırılması yeterli olmaktadır. 

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu